2012 Era Noastra

Mistere.Enigme. Civilizatii disparute.Organizatii secrete.Enigme romanesti.Piramidele.Misterele istoriei.Fenomene inexplicabile.Paranormal.Disparitii.Ipoteze.2012.Apocalipsa.

Apa – O creatura bizara !


La prima vedere, nimic mai simplu si mai obisnuit ca apa – banala apa de care avem parte toata ziua. Curge la robinet, cade din cer, se gaseste de cumparat peste tot – intr-adevar, in tarile binecuvantate cu resurse hidrice, ca marea majoritate a statelor Europei – APA E CEVA CUM NU SE POATE MAI BANAL.

Nici din punct de vedere chimic nu pare sa fie vorba despre ceva prea complicat: o molecula alcatuita din doi atomi de hidrogen si unul de oxigen, o formula chimica scurta si simpla: H2O. Mare lucru! Si copiii stiu asta! Dar savantii care studiaza straniul lichid ce ne alcatuieste si ne inconjoara sunt in continuare entuziasmati, uluiti, frustrati uneori – caci apa dezvaluie noi si noi ciudatenii, iar uneori refuza cu incapatanare sa-si dezvaluie secretele…Apa este poate cea mai bizara dintre creatiile chimice ale naturii. E cea mai studiata substanta de pe Pamant si, totusi, are inca atat de multe necunoscute, incat cercetatorii se simt indemnati sa o studieze in continuare, cu mijloace din ce in ce mai sofisticate. E un compus plin de ciudatenii, o substanta paradoxala: in starea sa lichida, are multe proprietati neobisnuite pentru un lichid. In stare solida – gheata –, se comporta diferit de multe alte solide. Si vaporii de apa au ciudateniile lor. Proprietatile electrice ale apei, vascozitatea, tensiunea superficiala si numeroase alte trasauri sunt surprinzatoare pentru savanti.

Structura moleculara a apei este cunoscuta multora dintre noi: o molecula in forma de V, alcatuita din doi atomi de hidrogen legati de unul de oxigen. Dar – un lucru mai putin stiut – aceste molecule nu sunt stabile; nici vorba ca, odata legati de un atom de oxigen, cei doi atomi de hidrogen sa ramana acolo pe vecie. In stare lichida, moleculele de apa isi schimba intruna atomii de hidrogen intre ele. Procesul se accelereaza intr-un mediu acid sau bazic. Chiar si intr-un mediu neutru (pH 7), timpul mediu pe care il petrec impreuna cei trei atomi dintr-o molecula de apa este de numai o milisecunda. Asadar, apa e permanent in miscare, chiar la nivel molecular. Pentru a explica structura moleculei de apa (distantele dintre atomi, unghiurile formate de axele acestora etc.), au fost propuse de-a lungul vremii numeroase modele, menite a explica diferitele proprietati ale neobisnuitului lichid. Toate aceste modele au slabiciunile lor; la ora aceasta, nu exista inca un consens deplin intre savanti, deci nu exista un model universal acceptat, pentru bunul motiv ca nici un model nu a reusit sa explice toate ciudateniile de comportament ale apei. Asadar, cunoasterea structurii moleculare a apei ramane in continuare o aventura palpitanta.

Ne-am mutat ! Citeste articolul pe www.2012en.ro
Poate e mai simplu sa va abonati la Newsletter . Primiti zilnic un rezumat al ultimelor articole .CLICK AICI
Sponzorizat de
CRAMA NOBLESS

octombrie 21, 2010 - Posted by | Ipoteze | , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

  1. E placut sa visezi si sa impartasesti si altora visurile tale, dar de aici si pana a scrie aberatii vad ca distanta e mica. Informeaza-te mai bine, d-le autor, cand faci anumite afirmatii de ordin tehnic sau mai ales chimic. Iar poza cu molecula de apa este eronata. Oxigenul are 16 electroni din care 2 pe ultimul strat care de altfel ii condivide cu hidrogenul…printr-o legatura covalenta care este f. puternica si deci atomii de oxigen nu isi schimba atomii de hidrogen intre ei. Dar, de, toti vrem sa fim savanti…

    Comentariu de Sorin | octombrie 31, 2010 | Răspunde

  2. Este in mod vital o necesitate de care nu ne putem despartii niciodata , si principalul scop al vietii . Se mai foloseste si in alchimie , alaturi de sulf sare si mercur .

    Comentariu de comentariul prin Dyy/Deey | octombrie 22, 2010 | Răspunde

  3. un articol de nota 10.

    Comentariu de mihaizzz | octombrie 22, 2010 | Răspunde


Lasă un comentariu